Review van @vlogmeisjegalore

Sinterklaas is vroeg dit jaar – of moet ik zeggen Simone. Als kind lag ik steevast met kloppend hart en een roedel neefjes feestelijk op een kleed voor de beeldbuis. Sint heeft de gewoonte aan te komen op de zaterdag dat ik mijn verjaardag vierde. Jarenlang liepen kaarsjes uitblazen, pepernoten en cadeautjes moeiteloos in elkaar over.
.
Gaandeweg raakte ik minder gecharmeerd van de man met de tabberd. De traditie werd er een van klanten die op pakjesavond 17:00 uur nog aankopen bijeensprokkelden en kortaf gedichtjes krabbelden op de pakjes die ik voor ze maakte. Ik was een inpak-piet geworden waarvan ze niet snapten dat die zelf ook naar een heerlijk avondje verlangde – met m’n voeten omhoog om de sinds de Kinderboekenweek aanhoudende drukte van me af laten glijden met handenvol pepernoten, gevulde speculaas en zo’n in chocola gehulde bonk marsepein.
.
Eenmaal in Amsterdam takelde het feest helemaal me voor me af. De stad waar ik zo paste, begreep tenminste hoe nodig verandering was – een schril contrast met het benepen vasthouden aan zwart geschminkte hulpjes van een witte man in mijn hometown. Om boos van te worden en zó gênant.
.
Toen Simone Arts mij vroeg iets te lezen dat bedoeld was in de warme traditie van haar kindertijd, was ik dan ook kritisch. Dat pieten niet meer kunnen, dat losse verhalen het in de boekwinkel niet zo goed doen en echt, dat ik ook niet weet waar het met ‘de traditie’ heen moet. Tot ik las wat ze in gedachten had: dat gevoel in het complot te zitten en stiekem toch met kloppend hart en koude wangen bij een intocht te staan. De trommels in je buik voelen roffelen en ondertussen pepernoten in je jaszak proppen.
.
‘Straks, Als het Donker Is’ werd een bundel (voorlees)verhalen om op een nieuwe manier vorm te geven aan dat fijne, warme gevoel van verwachting – in situaties van nú, zoals een vluchtelingmeisje in de klas.
.
In het jaar dat zwarte pieten van de socials en uit het Sinterklaas-journaal gekickt worden 🙌🏼 heb ik voor het eerst in jaren het gevoel mijn schoen te willen zetten. Ook al zal ik er zelf iets in moeten stoppen. Dankjewel, lieve Simone, voor je boek en je hartelijke woorden achterin! 

Foto gemaakt door: @vlogmeisjegalore