TIPS voor het laatst

Nog één dag en dan begint de meivakantie. Nog ruim twee weken en dan gaan de scholen weer open. Toch wordt het leven niet meer zoals het was. Koningsdag, de Dodenherdenking en bevrijdingsdag zullen anders gaan dan in andere jaren en ook op school zal het anders zijn dan eerst.
Soms zijn veranderingen iets om je op te verheugen; soms zijn ze frustrerend. De veranderingen die je nu doormaakt, zijn op z’n minst ‘even wennen’, vind je niet?
Iedere dag vijf tips posten, was voor mij een verandering waaraan ik snel kon wennen.
Ik hoop dat je ze leuk vond.

TIP 1
Claudia Jong, ook een Schoolschrijver, gaf de afgelopen periode les op-afstand. Ze zag de leerlingen op het scherm in hun eigen huis of zelfs slaapkamer en omgekeerd zagen de leerlingen op de achtergrond een stukje van har huis. Dat is natuurlijk best bijzonder en daarom schreef ze er haiku’s over. Dat zijn gedichten van 17 lettergrepen.

ze kreeg een beeld van
hun huiselijk leven
kamer vs kamer

TIP 2
Ik tipte je al een tijdje geleden de website van Barbara Scholten (ook een Schoolschrijver, logisch!). Zij schreef de boeken over de Woonbootbende en had daar op haar website een hele leuke knutselopdracht bij bedacht. De afgelopen tijd heeft ze heel hard gewerkt aan nóg meer leuke creatieve doe-dingen bij de serie. Die kun je online bekijken, maar ook downloaden.

TIP 3
Maandag a.s. is het Koningsdag. Het hele land viert dan de verjaardag van de koning. Alles kleurt oranje en de vlaggen hangen in top.
Het lijkt me leuk als we daar een nieuwe traditie aan toevoegen: laten we met z’n allen een dagje gaan praten in het majesteitsmeervoud. Dat betekent dat je jezelf niet hoeft aan te duiden met ‘ik’, maar met ‘wij’. Jij bent opeens zo belangrijk geworden; je telt voor twee (of meer)!
Dus als je moeder aan je vraagt of je zin hebt in een oranjetompouce, dan zeg je: Daar hebben wij heel veel zin in. Wij lusten er eigenlijk wel twee! 😉

TIP 4
Voor al mijn Schoolschrijverskinderen in Rotterdam: teken je stad! Wie weet win je een PRIJS! Je kunt het altijd proberen. Jatochniettan?

TIP 5
Nog een week wachten en dan … kun je mijn nieuwe boek, Het geheim van het dierenasiel, kopen bij de boekhandel bij jou in de buurt (dat kan gewoon via internet; je boek wordt dat thuis bezorgd, handig hè!).
Ik bedacht er al een tijdje geleden een opdracht bij. Hier komt ‘ie nog een keer:
‘Afluisteren moet soms’ is een zinnetje uit mijn nieuwe boek, Het geheim van het dierenasiel, dat aan het eind van deze maand verschijnt. 
Ik zou soms best graag gesprekken willen afluisteren, ook al weet ik best dat het eigenlijk niet fatsoenlijk is. 
Wat voor soort gesprek zou jij willen afluisteren? Wie zouden er deelnemen aan het gesprek? Verzin hoe dat gesprek kan gaan. Schrijf een toneeltekst van dat gesprek, dus zo:

mama: Kan ik even met je praten over het zakgeld van ons kind?

papa: Goed idee! Het geld groeit me namelijk niet op de rug. 
mama: …