TIPS om je vrij te voelen

TIP 1: DYSLECTISCHE DAG
Veel kinderen zijn dyslectisch. Dat maakt lezen en schrijven volgens de regels soms lastig. Daar heb ik wat op gevonden!
– Schrijf in vijf zinnen op wat je gisteren hebt gedaan.
– Lees het onderstaande gedicht ‘Dectie’ maar eens hardop. 
– Schrijf nu je tekst over de dag van gisteren opnieuw: laat van ieder woord de eerste en laatste letter staan. Hussel de rest lekker door elkaar. Voel je vrij!

Luek zo’n dsycltecshie dag 🙂

TIP 2: 75 JAAR VRIJHEID
Als je vandaag naar buiten kijkt, vraag je je misschien af hoe vrij we leven. Tja, het zijn gekke tijden door het coronavirus. Sommige mensen vergelijken deze periode met een oorlog.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd door de Engelsen en Amerikanen. Daarvoor was ons land – net als veel andere landen – in oorlog met de Duitsers.
Er zijn in al die jaren dat we nu in vrijheid leven al heel veel boeken geschreven over die oorlog, de Tweede Wereldoorlog. Toch komen er, driekwart eeuw later, nog steeds nieuwe, waargebeurde en aangrijpende verhalen bij. Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink hebben een aantal van die verhalen prachtig opgeschreven en gebundeld in Oorlog in inkt. Op kinderboeken.nl kun je er twee lezen.

TIP 3: HALLO, WIE IS DAAR?
Zit ik me hier een beetje uit de naad te werken om tips te verzinnen, is er geen kind dat tegen me zegt of ik leuk of stom bezig ben! Ik vind het gek hoor, zo alles de hele tijd maar online en op afstand doen. 
Kijk, als ik een boek schrijf, wil ik niets liever dan rust om me heen en een beeldscherm voor mijn neus. Als ik lesgeef, wil ik vooral contact.
Dus… werk aan de winkel!

Kijk eens even goed rond op mijn site, dan vind je vanzelf mijn e-mailadres. Stuur me een zelfgeschreven verhaal of gedicht, een foto van jezelf, een vraag, een mop, een recept, alles is welkom!

Mailen is trouwens supersimpel; veel gemakkelijker dan het schrijven van een brief of envelop. Je hoeft bovenin het scherm alleen maar mijn e-mailadres in te vullen, en de onderwerpregel (Doe maar je voornaam, als antwoord op mijn vraag boven deze tip).
Op de rest van het scherm kun je lekker losgaan. Voel je vrij! 😉

TIP 4: VRIJE WOORDEN
Er zijn woorden die zich zo vrij voelen, dat je ze van voor naar achter én van achter naar voren kunt lezen. Ze vinden alles goed! Bedenk maar eens even of jij zulke woorden kent. Dan roer ik ondertussen wat melk door mijn koffie. Met een lepel.

TIP 5: ANDERE VRIJE WOORDEN
Er zijn ook woorden die je zowel van rechts naar links kunt lezen als van links naar rechts en die dan wél veranderen.
Bijvoorbeeld:
meel – leem Met meel bak je brood of taart, leem is een soort klei.
pats – stap Pats is het geluid van een klap. Een stap zet je als je loopt.
teen – neet Een teen is een ‘vinger’ aan je voet, een neet een eitje van een luis.
Ik weet zeker dat jij ook een paar van zulke woorden kent! Bedenk er een paar en maak er voor de grap zinnetjes mee. Zeg, hoeveel tenen hebben neten eigenlijk?