Vis

Helder als de blauwe zee. De zomer maakte mijn hoofd helder als de blauwe zee van Jemagzelfwetenwelkland. Gedachten zwommen er als visjes in rond. Ik kon ze duidelijk van elkaar onderscheiden, ook al was het een hele school. En ik vond ze prachtig.
Een visje was een verhaal voor kinderen van acht jaar en ouder. Klein maar dapper zwom het vooraan.
Een ander exemplaar blubde er bedachtzaam achteraan. Het was een verhaal dat tijd nodig heeft, maar er ook wel komt, weet ik inmiddels.
Een stuk of wat geschubde diertjes spartelden en sprongen er speels omheen: ik hou ervan om bezig te zijn in huis en tuin en heb plannen genoeg om mijn nest nog mooier te maken in het najaar en de winter!
En die drie guppies… die moest ik er af en toe met een schepnetje weer even bijhalen. Koerste er bijvoorbeeld een op een koraal af waarvan ik zeker wist dat er haaien zitten. Hier blijven, meiske!
De homvis (Jawel, zo heet dat, dames! Net opgezocht!) des huizes zwom -as always- zijn eigen route. Ik wist dat ik hem met een gerust hart zijn vrijheid kon gunnen; hij komt altijd ongedeerd en vol liefde terug.
Er zwommen ook een paar visjes tegen de stroom in. Eentje deed iets met pleasen; eentje had wat met verplichtingen en fatsoen; een, twee, drie waren stressvinnetjes en een ging met alle anderen de confrontatie aan, niet omdat het zo leuk was, maar omdat het moest.

Ik liet die tegendraadse koudbloedigen gewoon gaan deze zomer.
Ik voelde mezelf als een vis in het water in de prachtige landen waar ik op vakantie was; ik kon die dwarsliggers er gemakkelijk bij hebben. Sterker, als ik ze simpelweg liet zijn voor wat ze waren, leken ze langzaam maar zeker bij me weg te zwemmen naar grote dieptes waar ik niet eens komen kon, al zou ik het willen.

Inmiddels is de nazomer begonnen. De dagen worden al wat korter, het zeewater iets frisser. En ik weet niet hoe dat precies zit met visjes, maar ik vrees dat de tegenliggers binnenkort met al hun gesputter zullen omdraaien en zich bij de grote fijne club zullen voegen voor een beetje extra warmte op hun kille kieuwen. Hm.

Hou jij van vissen? Grijp dan morgen je kans! Het wordt een prachtige dag. Tip: ¬†werp je hengel stroomopwaarts uit. Ik garandeer je dat je snel beet hebt. Je hoeft je vangst ook niet terug te gooien. Leg de hele handel ’s avonds maar op de barbecue. Eet smakelijk!

Van een zorgeloze zomer op naar een heldere herfst…